برای اداره کارگاه کوچکشان تقسیم کار کردهاند. یکی وظیفه مدیریت داخلی کارگاه، طراحی و پیدا کردن الگوهای تازه برای تولید کیفها را برعهده دارد و دیگری هم مسئولیتش بازاریابی و خرید مواد اولیه تولید کیفهای ایرانی است...
1396/09/12
برای اداره کارگاه کوچکشان تقسیم کار کردهاند. یکی وظیفه مدیریت داخلی کارگاه، طراحی و پیدا کردن الگوهای تازه برای تولید کیفها را برعهده دارد و دیگری هم مسئولیتش بازاریابی و خرید مواد اولیه تولید کیفهای ایرانی است. زوج کارآفرین محله «شهید اسدی» سالهاست که شانه به شانه هم برای موفقیت و سر پا ماندن کارگاه کوچکشان تلاش میکنند؛ کارگاهی که یک روز سنگ بنایش را در یکی از اتاقهای خانه گذاشتند و حالا توانستهاند با همراهی یکدیگر برای جمعی از اهالی مستقیم و غیرمستقیم کارآفرینی کنند. آقا و خانم «ثابتی» توجه ویژهای هم به بانوان سرپرست خانوار محله داشتهاند و یکی از دغدغههای اصلیشان استفاده از مواد اولیه ایرانی در تولید کیف است. در این گزارش سری به کارگاه کوچک «مریم» و «محمد ثابتی» زوج کارآفرین محله شهید اسدی زدهایم.
اتاق کوچک خانه نخستین کارگاه ما بود
در کارگاه زوج کارآفرین محله شهید اسدی انواع کیفهای زنانه و مردانه از کولهپشتیهای رنگارنگ تا کیفهای اداری و... همگی با دستان هنرمند بانوان هممحلهای تولید میشود. این کارگاه کوچک نتیجه یک عمر تلاش و برنامهریزی مریم و محمد ثابتی است. آنها یک روز از یک کارگاه خانگی شروع کردند و حالا اگرچه کسادی بازار روی کار آنها هم اثر گذاشته است اما توانستهاند برای هممحلهایهایشان هم اشتغالزایی کنند. ثابتی که مدیریت داخلی کارگاه را برعهده دارد از ماجرای راهاندازی آن کارگاه خانگی میگوید: «من دیپلم خیاطی داشتم و دلم میخواست یک کسب و کار کوچک راهاندازی کنم. وقتی با همسرم مشورت کردم یک تصمیم مشترک گرفتیم و دلمان را به دریا زدیم. یکی از اتاقهای خانه هم نخستین کارگاه ما شد. آن موقع از دوخت وسایل خواب کودک شروع کردیم. من کار دوخت انواع پتو و... را انجام میدادم و همسرم هم کار بازاریابی و جذب سفارش کار را برعهده گرفت. شروع کار چندان آسان نبود اما برای رسیدن به موفقیت شانه به شانه هم پیش رفتیم. از همینجا بود که به تدریج تصمیم گرفتیم کارمان را توسعه دهیم و به فکر راهاندازی یک کارگاه بزرگتر افتادیم.»
با همدلی کارگاه را گسترش دادیم
طولی نکشید که این زوج کارآفرین با همراهی یکدیگر کارگاه بزرگتری تأسیس کردند و این بار با تلفیق هنر و مهارتهایشان سراغ تولید انواع کیف رفتند. همدلی آنها برای ادامه کار نتیجه مثبت دیگری هم به همراه داشت. آنها از نیروهای کار محلی برای آماده کردن سفارشها استفاده کردند. محمدآقا میگوید: «سالها پیش وقتی از سربازی برگشتم در یکی از تولیدیهای کیف مشغول به کار شدم. یک روز با همسرم به این نتیجه رسیدیم که آن کارگاه خانگی میتواند توسعه پیدا کند و حتی همسایههایی که با خیاطی آشنایی دارند هم میتوانند در این کارگاه مشغول به کار شوند. صفر تا صد کار را خودم به آنها آموزش دادم و همسرم هم آموزش دوخت سرویس خواب کودک را برعهده گرفت. با نیروهایی که در همین کارگاه توانمند شدند کار تولید را شروع کردیم.» ثابتی مکثی میکند و ادامه میدهد: «چند سال پیش که کارگاه شروع به کار کرد 15 چرخ خیاطی خریدیم و آن روزها که وضع بازار هم بهتر بود کار ما هم رونق بهتری داشت. اما همین که در این سالها توانستیم علاوه بر درآمدزایی، برای دیگر اهالی محله هم اشتغالزایی کنیم خدا را شکر میکنیم.»
کارآفرینی برای بانوان سرپرست خانوار
آقا و خانم ثابتی طی این سالها برای بسیاری از بانوان سرپرست خانوار محله کارآفرینی کردهاند. ثابتی در اینباره میگوید: «قبل از راهاندازی کارگاه چند سالی در یکی از بخشهای سرای محله شهید اسدی فعالیت میکردم. جایی که هر روز از نزدیک با مشکلات زندگی بانوان سرپرست خانوار آشنا میشدم. وقتی من و همسرم این کارگاه را راهاندازی کردیم نخستین هدف مشترک ما در کنار درآمدزایی، مهارتآموزی و اشتغالزایی برای بانوان سرپرست خانوار بود.» زوج کارآفرین محله شهید اسدی برکت اصلی کارشان را موفقیت هرکدام از بانوان سرپرست خانواری میدانند که با مهارتآموزی در این کارگاه حالا روی پای خود ایستاده و حتی برای دیگران هم اشتغالزایی کردهاند. ثابتی میگوید: «وقتی میشنوم یکی از بانوان سرپرست خانواری که یک روز بدون هیچ مهارت و توانایی در خیاطی و کیفدوزی به این کارگاه آمد و حالا خودش یک کارگاه کوچک خانگی دارد احساس رضایت و موفقیت میکنم. اما با این وجود، ما تولیدکنندگان محلی نیاز به حمایت داریم. امیدواریم در بازارچهها و نمایشگاههایی که در منطقه برپا میشود غرفهای به ما و بانوان سرپرست خانوار داده شود.»
ساخت ایران
زوج کارآفرین محله شهید اسدی غیرت خاصی هم به ایرانی بودن کیفهای تولیدی کارگاهشان دارند. مواد اولیه تولید کیف از نخ و پارچه تا انواع چرمهایی که در دوخت کیفها به کار میبرند همه در کارخانههای ایرانی تولید شده است. محمد آقا میگوید: «یک روز در این کارگاه نیروهای کار بیشتری داشتیم و افراد بیشتری هم غیرمستقیم در خانه در کار تولید مشارکت میکردند اما پس از ورود جنسهای خارجی مشکلات زیادی برای کارگاههای تولیدی ایجاد شد. بعضی کارگاهها تعطیل شدند و دیگران هم مجبور به تعدیل نیروهای کار شدند. به همین دلیل از همان روز اولی که این کارگاه را راهاندازی کردیم من و همسرم یک تصمیم مشترک گرفتیم. اینکه هیچوقت تا حد امکان از مواد اولیه خارجی برای تولید کیف استفاده نکنیم. چون اعتقاد داریم با همین حمایتها کارگرانی که در کارخانههای کشورمان کار میکنند امنیت شغلیشان بیشتر میشود. ما تولیدکنندگان محلی سهم خود را ادا میکنیم؛ فقط میماند حمایت مسئولان.»
مهناز محمودی
به حمایت مسئولان نیازمندیم
از همان زمانی که این کارگاه به همت این زوج شروع به کار کرد همراه آنها هستم. همینجا کار تولید کیف را یاد گرفت. یک چرخ خیاطی معمولی خریدم و با آماده کردن سفارشها در محیط خانه، من هم سهمی در این کارگاه تولیدی دارم. اگر حمایت مسئولان از این کارگاههای محلی بیشتر شود بانوان بیشتری توانمند میشوند و به درآمدزایی میرسند.
زهرا صالحی
کارگاهی برای توانمندسازی
وقتی به این کارگاه آمدم هیچ آشنایی با کار تولید کیف نداشتم. اما حالا تمام مراحل این کار را یادگرفتهام از همین راه بخشی از هزینههای زندگی را تأمین میکنم. بانوان دیگری هم بودهاند که در همین کارگاه توانمند شده و حالا در همان محیط خانه برای خود کارگاه راهاندازی کرده و به درآمدزایی رسیدهاند.
محمد احمدی
از تولیدکنندگان ایرانی حمایت کنید
همه تولیدکنندگان نیاز به حمایت دارند. بهویژه غرفهها و نمایشگاهها میتوانند کمک زیادی به تولیدکنندههای محلی کنند. من هم سالها پیش تولیدکننده بودم اما وضع نامناسب بازار باعث تعطیلی کارگاهم شد. اگر مسئولان از تولیدکنندههای محلی مثل این زوج کارآفرین که تمام دغدغهشان تولید جنس کاملاً ایرانی است حمایت کنند امنیت شغلی افراد بیشتری تضمین میشود.