این روزها بحث توجه به کودکانکار و افراد کارتنخواب بیش از گذشته مورد توجه رسانهها و عموم شهروندان قرار گرفته و کارشناسان اجتماعی و فرهنگی پیشنهادهای متعددی را برای ساماندهی وضعیت این افراد مطرح میکنند اما فراموش نکنیم که موضوع زنان سرپرست خانوار هم از مصادیق عینی آسیب اجتماعی است و توجه جامعه و مسئولان را میطلبد...
1395/10/20
این روزها بحث توجه به کودکانکار و افراد کارتنخواب بیش از گذشته مورد توجه رسانهها و عموم شهروندان قرار گرفته و کارشناسان اجتماعی و فرهنگی پیشنهادهای متعددی را برای ساماندهی وضعیت این افراد مطرح میکنند اما فراموش نکنیم که موضوع زنان سرپرست خانوار هم از مصادیق عینی آسیب اجتماعی است و توجه جامعه و مسئولان را میطلبد. بررسیهای کارشناسانه و نگاه ریشهای به وضعیت زنان سرپرست خانوار نشان میدهد بیشتر این افراد قربانی طلاق هستند و تعداد کمتری از آنها به دلیل فوت همسر خودسرپرستی خانوار را برعهده گرفتهاند. نکته مهم این است که اگر به وضعیت این گروه آسیب دیده رسیدگی شود دیگر با پدیدههایی نظیر کارتنخوابی، کودکان کار، ارتکاب برخی جرائم و دیگر آسیبهای ناخواسته از سوی این زنان و فرزندان آنها مواجه نخواهیم بود و ریشه بخش عظیمی از معضلات اجتماعی با این دو موضوع مرتبط است.
درآمد ناچیز ناشی از اشتغال کاذب، زنان سرپرست خانوار را در زمره فقیرترین افشار جامعه قرار داده و از آنجا که ریشه بسیاری از آسیبهای اجتماعی را باید در فقر جستوجو کرد، اشتغال پایدارو کارآفرینی برای این گروه آسیبپذیر باید در اولویت برنامههای مسئولان شهری و دولتی باشد. امروزه بسیاری از زنان سرپرست خانوار با شغلهایی مثل دستفروشی، سبزی پاککنی و کارگری در منازل و برخی کارگاههای تولیدی و مستعد آسیب اجتماعی امرار معاش میکنند، درحالیکه قانون اساسی روی حمایت از زنان و ایجاد بیمه خاص برای بیوگان و زنان سالخورده و بیسرپرست تأکید کرده است.
حمایت نکردن بیمهها از زنان آسیبپذیر نشانه ناکارآمدی نظامهای بیمهگر و بیتوجهی به قوانینی است که قرار بود چتری برای حمایت از این قشر باشد. در چنین بستری زنان سرپرست خانوار باید به تنهایی تمامی مشکلات اقتصادی، خانوادگی و تربیتی خانواده را حل و فصل کنند و به همین دلیل دچار مشکلاتی میشوند که تنها با صرف هزینههای کلان برطرف خواهد شد.
در چنین اوضاع و احوالی سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه آسیبهای اجتماعی باید وارد میدان شوند. سمنهای تخصصی این حوزه باید مهارتآموزی و کارآفرینی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار را در اولویت قراربدهند، چنانکه بسیاری از این افراد با آموزشهای صحیح و اشتغال درکارگاههایی که سمنها ایجاد کردهاند به درآمد پایدار رسیدهاند. در روزهایی که قانون و طرحهای کاغذی گرهای از مشکلات این قشر آسیبپذیر باز نکردهاند، سمنها میتوانند در این زمینه نقشآفرینی کنند.