میگویند چاشنی زندگی شهری استرس است. حالا یکی بیشتر و یکی کمتر از این چاشنی در زندگی روزمرهاش استفاده میکند. به گفته بسیاری از پزشکان، همین استرس عامل مخرب روح و روان بدن است. یکی از بیماریهای شایع این روزها زخم معده است که معمولاً برای افرادی که شرایطکاری پر استرس دارند، شایعتر است. راهنمای امروز را به این بیماری، علائم آن و نحوه درمانش اختصاص دادیم. ...
1396/03/29
میگویند چاشنی زندگی شهری استرس است. حالا یکی بیشتر و یکی کمتر از این چاشنی در زندگی روزمرهاش استفاده میکند. به گفته بسیاری از پزشکان، همین استرس عامل مخرب روح و روان بدن است. یکی از بیماریهای شایع این روزها زخم معده است که معمولاً برای افرادی که شرایطکاری پر استرس دارند، شایعتر است. راهنمای امروز را به این بیماری، علائم آن و نحوه درمانش اختصاص دادیم.
زخم معده چیست؟
زخم معده به جراحات دردناکی گفته میشود که در جداره داخلی معده و یا قسمت آغازین روده کوچک وجود دارد. برخی متخصصان به یک باکتری به نام هلیکوباکترپیلوری
(Helicobacter Pylori) بهعنوان شایعترین باکتری ایجادکننده زخم معده اشاره میکنند. این باکتری توسط آب و غذا منتشر میشود، همچنین در بزاق دهان نیز دیده شده است. این باکتری میتواند به دیواره معده چسبیده و باعث ضعیف شدن و التهاب آن قسمت از معده میشود.
علائم و نشانههای بیماری
به گفته پزشکان برخی از علائم رایج در این بیماری وجود دارد که باید توسط بیمار جدی گرفته شود. معمولاً درد زخم معده از یک ساعت بعد از غذا خوردن شروع میشود و تا ساعتها ادامه پیدا کند. در برخی افراد هم ممکن است این درد شبها شعلهور شده تا جایی که فرد را از خواب بیدار کند. درد زخم معده در زمان خالی بودن معده بدتر میشود به همین دلیل مبتلایان به این بیماری باید از گرسنگی اجتناب کنند. زخم معده میتواند برای مدتی فروکش کند ولی بعد از چند هفته علائم زخم معده برمیگردد لذا حتماً باید برای درمان زخم معده به پزشک مراجعه کرد. رایجترین علائم زخم معده، درد سوزشی که از جناق سینه تا بالای ناف میتواند احساس شود. درد زخم معده به علت تماس اسید معده با منطقه آسیب، ایجاد میشود. افزایش سوءهاضمه از نشانههای دیگر زخم معده است. در این موارد فرد پس از صرف غذا یا آروغ میزند یا دچار سکسکه میشود. زخم معده علامت دیگری دارد که به علت تغییر حجم مایعات، فرد دچار حالت تهوع خفیف یا شدید میشود. معمولاً در حالت ناشتا، فرد دچار حالت تهوع میشود. درد شدید بهخصوص هنگام خالی بودن معده، خون تیره در مدفوع و یا مدفوع سیاه و قیری رنگ، دردهایی که بهصورت مداوم قطع و دوباره آغاز میشوند و دردی که با خوردن بعضی از خوراکیهای خاص آرام میشود از دیگر علائم این بیماری است. همچنین به خاطر داشته باشید که بیشتر بیماران مبتلا به زخم معده، دچار علائم آنفلوآنزا مانند خستگی مفرط، کسالت، تب، حالت تهوع و... میشوند. برخی متخصصان از علائم خطرناک این بیماری هم حرف زدهاند. استفراغ خونی، مدفوع سیاه که نمایانگر خونریزی از زخم است و دردهای شدید و ناگهانی شکم از جمله این علائم است که باید جدی گرفته شود.
تشخیص بیماری
اگر علائم فوق را در خود میبینید باید بهدنبال تشخیص درست آن باشید. معمولاً تشخیص این بیماری از طریق آزمایش مدفوع یا تست تنفسی یا آندوسکوپی و بیوپسی از معده انجام میشود. بنابراین ضمن اینکه از خوددرمانی فاصله میگیرید، سعی کنید که با مراجعه به پزشک و آزمایشهای فوق، این بیماری را درست تشخیص بدهید.
مسکنهای ضد تسکین
به یاد داشته باشید که امروزه به دلیل زیادهروی در مصرف مسکنها از جمله دیکلوفناک، بروفن، ایندوسیت، آسپرین و... شیوع زخم معده رو به افزایش گذاشته است. از طرف دیگر هرچه سن بالاتر باشد عوارض ناشی از مسکنها در بدن بیشتر میشود. به گفته متخصصان در جدار معده یک سد مخاطی یالایهای ژلاتینی از بیکربنات وجود دارد. زمانی که از این داروها استفاده میکنید، لایه دفاعی معده ضعیف شده و جریان خونرسانی به آن کاهش پیدا میکند. در نتیجه اسید به داخل مخاط معده نفوذ و زخم ایجاد میکند.
این کارها را نکن
مانند بسیاری از بیماریهای فراگیر، چاقی یکی از دلایل زخم معده و حتی سرطان معده است. بنابراین تلاش کنید تا وزن خود را بهصورت مطلوب نگه دارید. سیگار کشیدن نیز خطر 300 نوع سرطان از جمله سرطان معده را افزایش میدهد. بر خلاف برخی تصورات سنتی، مصرف تریاک هم خطر آسیبرسانی به معده و حتی سرطانهای قسمت فوقانی دستگاه گوارش و لوزالمعده را بالا میبرد. همچنین بررسیهای پزشکان نشان میدهد که خوراکیهای کهنه و نمک سودشده همگی میتوانند خطر ابتلا به زخم معده و حتی سرطان را بالا ببرند. نیترات نیز اگر در مواد غذایی مثل سوسیس و کالباس بیش از حد استاندارد به کار رود خطر زخم معده را افزایش میدهد. فرایند دودی کردن مواد غذایی مثل ماهی و برنج نیز اگر بیشتر از حد مجاز انجام شود، خطر سرطان معده را افزایش میدهد. همچنین مصرف چای و قهوه و نوشیدنیهای گازدار را کاهش دهید. غذاهای پرچرب مثل آبگوشت، سبزیجات نفاخ مانند کلم و میوههای نفاخ مانند هندوانه، گیلاس، گوجه سبز و... را هم در برنامه غذایی خود کاهش دهید. در پایان توصیه میشود مبتلایان به این بیماری از مصرف وعده غذایی حجیم قبل از خواب اجتناب کنند.